POLICIJSKA UPRAVA KRAPINSKO – ZAGORSKA
Matije Gupca 53, 49 210 Zabok, tel.: +385 49 225 111
krapinsko-zagorska uprava > Vijesti > Konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“

Konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“

Konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“
14. prosinac 2018. -

FOTO: PU krapinsko-zagorska

Jučer, 13. prosinca, održana je konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“ u Centru za mlade krapinsko-zagorske županije povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Konferenciju je otvorila Nikolina Bertol iz Mreže udruga Zagor, a pozdravnim riječima svim prisutnima obratili su se Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije te Miron Huljak, predstavnik Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova. U uvodnom dijelu konferencije dan je kratki osvrt na tijek i razvoj preventivnog programa „Bez promila“. Kroz dosadašnju provedbu programa radilo se na uključivanju i zajedničkom radu različitih ključnih dionika iz zajednice koji se bave prevencijom, te se tako uz stalne projektne partnera uključilo druge dionike, poput Društva psihologa Krapinsko-zagorske županije, Odbora za sigurnost cestovnog prometa, srednje škole i autoškole s područja županije.

Tijekom konferencije Sandra Plečko predstavila je rezultate provedenog anketnog ispitivanja učenika i učenica srednjih škola. Anketno ispitivanje provedeno je s  ciljem dobivanja uvida u stavove i navike mladih osoba po pitanju izlazaka, konzumacije alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju. Dobiveni zaključci anketnog ispitivanja pokazuju kako su ispitanici ženskog spola nešto odgovorniji sudionici u prometu od ispitanika muškog spola, također rezultati pokazuju kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu se odgovorno ponaša u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak, no još uvijek postoji mali postotak mladih koji nisu odgovorni i svjesni posljedica te upravo radi njih je potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata.

Zamjenik načelnika  Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić prezentirao je temu „Mladi vozači i njihova uloga u smanjivanju stradavanja u prometu na cesti“. Sudionici su imali priliku čuti koji su to osnovni čimbenici sigurnosti cestovnog prometa, koje greške rade mladi vozači, koji su najčešći uzroci prometnih nesreća izazvanih od strane mladih vozača.

O tome što potiče mlade na konzumaciju alkohola i što mi možemo učiniti po pitanju prevencije istoga govorila je Dina Belošević, predstavnica Društva psihologa krapinsko-zagorske županije. Prevencija ovisnosti kod mladih zahtjeva provedbu niza postupaka usmjerenih osnaživanju mladih za zdrave stilove života, razvoju djelotvornih roditeljskih postupaka, stvaranju podržavajućeg školskog ozračja, poticanju međusobne pomoći među vršnjacima, promicanju zdravog društvenog ozračja.

Pri samom kraju konferencije premijerno je prikazan promotivni video „Bez promila“ koji prikazuje posljedice koje mogu nastati uslijed vožnje pod utjecajem alkohola. Video je usmjeren na podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača i vozačica. Promotivni video uradak izradila je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Video uradak dostupan je na službenoj stranici i Youtube kanalu Mreže udruga Zagor.

Konferencija se održala u okviru projekta „Bez promila“ kojeg provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava krapinsko-zagorska, Udruga Regenerator i Krapinsko-zagorska županija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.
Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Nedozvoljena uporaba osobnih podataka
15.1.2019.Zatečen višestruki počinitelj prometnih prekršaja
14.1.2019.Požar gospodarskog objekta
14.1.2019.Požar motornog vozila
14.1.2019.Prometna nesreća s teško ozlijeđenom osobom
14.1.2019.Sažetak za protekli vikend
14.1.2019.Pojačani nadzor u prometu
14.1.2019.Stanje sigurnosti cestovnog prometa u 2018. godini
8.1.2019.Prekršaj u cestovnom prometu
8.1.2019.Teška krađa
8.1.2019.Oružje kategorije C mora se označiti
7.1.2019.Pojačani nadzor u prometu
7.1.2019.Dragovoljna predaja streljiva
7.1.2019.Sažetak za protekli vikend
4.1.2019.Pojačani nadzor parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom
3.1.2019.Dragovoljna predaja streljiva
2.1.2019.Ukradeno zlato i novac
2.1.2019.Zlouporaba položaja i ovlasti
2.1.2019.U novogodišnjoj noći dva manja požara


str.: 1 od 1. Ukupno: 19 zapisa.