POLICIJSKA UPRAVA KRAPINSKO – ZAGORSKA
Matije Gupca 53, 49 210 Zabok, tel.: +385 49 225 111
krapinsko-zagorska uprava > O nama > Služba za granicu

Služba za granicu

Analizira, usklađuje i organizira provođenje mjera i rješenja u vezi s policijskim poslovima na državnoj granici. Prati primjenu propisa o nadzoru i prelaženju državne granice, te prati, analizira i koordinira poslove u vezi nezakonitih migracija. Nadzire izvršavanje postupka prisilnog udaljenja stranaca iz države i smještaja stranaca u Prihvatni centar za strance. Pruža stručnu pomoć policijskim postajama i po potrebi se uključuje u njihov rad. Uključuje se u rješavanje svih vrsta povreda državne granice. 

Radom Službe rukovodi voditelj/ca.

DRŽAVNA GRANICA

Dužina državne granice na području PU Krapinsko-zagorske, prema podacima Državne geodetske uprave iznosi 102,6 km. Državnu granicu na našem području sa R. Slovenijom čini prirodni tok rijeke Sutle dužine88,86 km ili 86,61%, Maceljsko Gorje - dužine 11,84 km ili 11,54% i potok Lipnica - dužine 1,9 kmili 1,85%.

Dužina državne granice po policijskim postajama:

- PP Krapina: 20,04 km - 19,53%,

- PP Pregrada: 30,40 km- 29,63%,

- PP Klanjec: 52,16 km - 50,84%.

 Policijske postaje granične policije:

  • PGP Macelj - specijalizirana policijska postaja, koja obavlja poslove granične kontrole na GP Macelj, Lupinjak, Hum na Sutli, Mali Tabor i ŽGP Đurmanec,
  • PP Klanjec - uz temeljne policijske poslove obnaša poslove zaštite državne granice i poslove granične kontrole, na GP Razvor, Mihanović Dol, Miljana, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić i Luke Poljanske,
  • PP Krapina i PP Pregrada - uz temeljne policijske poslove obnašaju poslove zaštite državne granice,
  • ostale policijske postaje tzv. temeljnog tipa (Zabok, Donja Stubica i Zlatar Bistrica), po poslovima granične policije obnašaju poslove vezane uz kontrolu i boravak stranaca na svoj postajnom području.

 

Dogovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole, potpisanim 12. lipnja 2013. godine, od 01.07.2013. godine, na području PU krapinsko-zagorske uvedene su "One stop control" na svim graničnim prijelazima, osim na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu – Macelj i  Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u željezničkom prometu – Đurmanec.